Activități an școlar 2024 - 2025
În data de 12 februarie am celebrat credința, educația și tradiția în cadrul unui eveniment dedicat Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul prin organizarea Simpozionului școlar „Sfinții Trei Ierarhi – modele de credință și educație”.
Activitatea a fost organizată sub coordonarea doamnei director, prof. Maria Milea, și a profesorului de religie ortodoxă de rit vechi, Radu Ioniță-Adrian și cu sprijinul Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Totodată, am marcat și un moment important: 35 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România, o aniversare care ne amintește de puterea unității, tradiției și identității noastre!
În data de 11 februarie activitatea "ECO- JUCĂRII" din cadrul Proiectului „Aventurile Lizucăi" a reprezentat pentru elevii Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin”, structura „G. Coșbuc", de la Clasa Steluțelor ( prof. înv primar Camer Carmen) și Clasa Prieteniei ( prof. înv. primar Anca-Roxana Manole), un prilej prin care au demonstrat că sunt creativi, dar și generoși!
În data de 11 februarie premiile de la Concursul online „România sunt și eu!", din cadrul Proiectului Educațional Județean „De prin lume adunate", ediția a IV-a, au ajuns la participanți.
În data de 11 februarie C. R. L. Brăila și Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” parte din Proiectul Educațional Județean „CUNUNA INTERCULTURALITĂȚII”- Simpozionul „Interculturalitatea românească -tradiții și obiceiuri” prezentarea lucrărilor științifice și expoziție culinară- 07.02.2024, în parteneriat cu instituții de educație și cultură și instituții administrative brăilene.
În data de 7 februarie polițiștii au stat de vorbă cu elevii claselor primare și gimnaziale au primit informații utile privind siguranța acasă, la școală, pe stradă, fenomenul de discriminare, bullying și cyberbullyng, delincvență juvenilă și criminalitate informatică.
5 februarie - Ziua Internațională a Cititului Împreună - „Cititul împreună ne aduce mai aproape unii de alții, ne deschide mintea și ne îmbogățește sufletul.”
24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române: astăzi marcăm un moment de răscruce în istoria noastră: Unirea Moldovei și a Țării Românești. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele principate a fost începutul drumului către România modernă și desăvârșirea unității naționale de la 1918.
Generația pașoptistă ne-a demonstrat că, prin curaj, viziune și unitate, imposibilul poate deveni posibil. Să ne amintim cu respect de sacrificiile și idealurile lor și să continuăm să onorăm această moștenire!
Coordonatori: Director, prof. Maria Milea prof. dr. Sachelarie Claudiu prof. Murgu Nicoleta.
La mulți ani, România!
În data de 16.01.2025 la Sala Casei Tineretului, Brăila s-a desfășurat Concursul Școlar Județean „Iarna pe portativ”, un eveniment educațional artistic deosebit, organizat de Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educationala, inclus în Calendarul Activităților Educative Județene al Inspectoratului Județean Brăila, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Brăila și Primăria Municipiului Brăila.
15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale, 175 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu.
Anul Nou pe vechi este un prilej minunat de a felicita din nou sărbătoarea! Fie ca acest an pe stil vechi să vă aducă bucurii, sănătate, prosperitate și noi succese. Lasă căldura unui șemineu de casă să te încălzească în cele mai reci zile, iar cei dragi să te încânte mereu cu atenția și grija lor!
În data de 18.12.2024, în cadrul Concursului Județean cu participare națională de istorie, obiceiuri și tradiții românești „Tradiția Românească - Lucruri vechi la vremuri noi", preșcolara Bejan Amalia-Gabriela, grupa mare, program prelungit, de la Grădinița nr 21, a obținut MENȚIUNE.
În decembrie 2024 preșcolarii au pregătit serbări minunate pentru a-l aștepta pe Moș Crăciun!
În data de 12.12.2024, la Concursul regional de eseuri "CĂRȚILE AU SUFLET", Con Ana-Maria, elevă în clasa a VII-a, a obținut un PREMIU SPECIAL. Pasiunea pentru universul ficțional a determinat-o să redacteze un eseu pe tema "Timpul pierdut și timpul regăsit al cărții", având ca text-suport romanul: "Copiii de făină" de Anne Fine, Prof. Murgu Nicoleta.
În data de 6.12.2024 Primăria Municipiului Brăila a oferit diplome de excelență elevilor care au reprezentat orașul cu succes la olimpiadele școlare, precum și profesorilor care i-au îndrumat cu dedicare:
- la Religie – Cultul Ortodox de Rit Vechi: Elena Bungianu și Ivan Teodora, Prof. coordonator: Radu Ioniță-Adrian;
- la Limba Rusă: Bocklach Yelizaveta, Ivan Teodora, Bungianu Elena, Prof. coordonatori: Maria Ștefan și Stan Svetlana;
Mulțumiri și respect profesorilor coordonatori, care au primit la rândul lor diplome de excelență pentru munca și implicarea lor. Datorită eforturilor lor, elevii noștri strălucesc pe scena performanței.
Cu ocazia „Săptămânii Educației Globale” – tema “Este lumea noastră, o lume a tuturor!”, preșcolarii grupei mijlocii program prelungit, au învățat despre drepturile copiilor, despre ce înseamnă toleranță, acceptare, prietenie pentru a îndemna omenirea la înțelegere, respect reciproc, dialog, cooperare și au realizat lucrări practice specifice acestei zile, fiind îndrumați de doamnele prof. pentru învățământ preșcolar Tudorache Diana-Iuliana și Scarlat Nicoleta.
În data de 6.12.2024 elevii clasei I de la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” Brăila, coordonați de prof. înv. primar Cristea Georgiana și prof. de engleză Lazăr Izabela, au desfășurat activitatea cu tema principală „toleranța”. Obiectivul principal al activității a fost formarea unei atitudini pozitive și corecte față de aproapele nostru. După ce au vizionat cu entuziasm povestea „Zebra cu puncte”, elevii au discutat despre diferențele dintre oameni, despre acceptarea aproapelui indiferent de rasă, etnie și alte particularități, despre unirea dintre oameni și puterea lor de a face lumea mai bună. În încheiere, au realizat desene, fiecare având posibilitatea să își facă cunoscută personalitatea. Aceștia au participat activ și cu mare interes la desfășurarea lecției.
La mulți ani, România! Astăzi, de 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Națională cu mândrie, unitate și recunoștință pentru tot ce înseamnă această țară frumoasă. Din partea Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin”, vă transmitem cele mai sincere urări de bine, pace și prosperitate tuturor! Fie ca valorile noastre naționale să ne inspire mereu!
În data de 28 noiembrie 2024, la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin”, a avut loc cercul pedagogic dedicat temei interculturalității.
Tema activității a fost "Interculturalitatea în școala românească", aceasta debutând cu un moment artistic realizat de elevii comunității rușilor lipoveni, reprezentată de doamna director Maria Milea și domnul profesor Adrian Radu.
Problematica interculturalității a fost prezentată atât la nivelul limbii materne rromani de către doamna profesoară Gina Anton, cât și la nivelul limbii materne rusă de doamna profesoară Svetlana Stan.
Responsabil cerc metodic: prof. Svetlana Stan.
Coordonator, inspector școlar pentru minorități, prof. Raluca-Diana Micu.
În data de 17 noiembrie 2024, elevii de la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” au demonstrat creativitate și entuziasm în cadrul cercului pedagogic dedicat limbilor moderne, prin interpretarea poveștii „Ridichea uriașă”. Sub îndrumarea doamnei profesor Svetlana Stan, aceștia au transformat povestea clasică într-un moment educativ și distractiv, punând în practică abilitățile lingvistice într-un mod original.
La Concursul Județean "Toleranță - respect și promovarea diversității culturale" desfășurat azi, 16 noiembrie 2024, echipa școlii noastre a obținut PREMIUL III.
La prima probă - cultură generală, elevii au dat dovadă de achiziții cognitive despre concepte-cheie: toleranță, identitate națională, conștiință națională, rasism, xenofobie, discriminare, stereotip, prejudecată, segregare.
Membrii echipei au prezentat cu dezinvoltură un afiș cu o personalitate - Ivan Patzaichin - din comunitatea rușilor-lipoveni care a contribuit la dezvoltarea patrimoniului cultural.
Ultima probă a concursului a evidențiat creativitatea elevilor, confecționând o păpușă dintr-o lingură de lemn și din hârtie creponată, folosind culorile steagului unei minorități.
Echipa Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin" a fost alcătuită din elevii: Bucioc Iulia, Coman Alessia, Cosmin Emilia, Ivanov Alexandra, Makhoul Erika, Patap Andreea Raisa, coordonați de: prof. Maria Milea și prof. Nicoleta Murgu.
La data de 8 noiembrie 2024, la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” din Brăila, a avut loc Festivalul Toamnei – un eveniment plin de culoare și emoție, pregătit cu multă dedicare de către profesori și elevi. Aceștia au prezentat momente artistice speciale, celebrând frumusețea acestui anotimp și talentul comunității noastre.
Mulțumim tuturor celor implicați – profesori și elevi – pentru munca și creativitatea lor!
Cu ocazia festivalului, la inițiativa Doamnei Director, Prof. Maria Milea, s-a organizat și o colectă de produse și fructe pentru a sprijini persoanele aflate în nevoie. Elevii și profesorii au demonstrat, astfel, spiritul de solidaritate și empatie față de cei mai puțin norocoși, oferindu-le un strop de bucurie.
Felicitări tuturor și mulțumim pentru implicare și generozitate!